Procesoptimalisatie

procesoptimalisatie

Procesoptimalisatie is cruciaal in de huidige bedrijfswereld. Bedrijven willen efficiënter werken, kosten verlagen en betere resultaten behalen. Dit zorgt ervoor dat ze hun processen constant onder de loep nemen en verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op de noodzaak van procesoptimalisatie en kijken we naar de mogelijkheden en methoden van procesoptimalisatie in de industriële sector. Met HVK2GO ondersteunen wij bedrijven door middel van software om procesoptimalisatie toe te passen binnen de organisatie. Dit doen wij door het automatiseren van het productieproces van order tot eindproduct. Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend oriëntatie-call.

Procesoptimalisatie in de industrie

In de industriële sector is procesoptimalisatie een must om concurrerend en winstgevend te blijven. Vaak hebben industriële processen complexe workflows waarbij grondstoffen of halffabrikaten worden omgezet in afgewerkte producten. Door deze processen te optimaliseren, kunnen bedrijven veel voordelen behalen, zoals:

 • Kostenbesparing: Minder verspilling en beter gebruik van middelen kunnen de productiekosten flink verlagen.
 • Kwaliteitsverbetering: Optimalisatie leidt tot consistentere productkwaliteit, wat resulteert in tevredenere klanten en minder defecten.
 • Snellere doorlooptijd: Efficiëntere processen verkorten de productietijd, waardoor bedrijven sneller kunnen inspelen op de vraag van de markt.

In ons artikel over automatisering in de maakindustrie gaan we verder in op de voordelen en trends in de maakindustrie.

Methoden voor procesoptimalisatie

Vaak worden methoden zoals Lean Manufacturing, Six Sigma en Kaizen gebruikt om procesoptimalisatie in de industrie te bereiken. Deze methoden focussen op het identificeren en elimineren van verspilling, het verbeteren van processtromen en het continu doorvoeren van verbeteringen.

Lean Manufacturing

Lean Manufacturing is een filosofie en een verzameling technieken gericht op het elimineren van verspilling en het creëren van waarde voor de klant. De belangrijkste principes zijn:

 • Waarde identificeren: Definieer wat waarde toevoegt vanuit het perspectief van de klant.
 • Waarde stroomanalyse: Analyseer alle stappen in het productieproces om waardecreërende en niet-waardecreërende activiteiten te identificeren.
 • Flow creëren: Zorg voor een soepele en continue doorstroming van producten door het elimineren van knelpunten en wachttijden.
 • Pull systeem: Productie wordt alleen uitgevoerd als er vraag is van de klant, wat overproductie voorkomt.
 • Continu verbeteren (Kaizen): Streef naar voortdurende verbetering in alle processen.

Belangrijke tools en technieken binnen Lean Manufacturing zijn onder andere 5S (Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren, in Stand houden), Value Stream Mapping, Kanban, en Just-In-Time productie.

Six Sigma

Six Sigma is een datagedreven methodologie die zich richt op het verbeteren van kwaliteit door variatie in processen te verminderen. Het doel is om defecten te verminderen tot een niveau van maximaal 3,4 defecten per miljoen kansen. De kern van Six Sigma is de DMAIC-cyclus:

 • Define: Definieer het probleem en de projectdoelstellingen.
 • Measure: Meet huidige procesprestaties en verzamel relevante gegevens.
 • Analyze: Analyseer de gegevens om de oorzaak van defecten en variatie te identificeren.
 • Improve: Implementeer oplossingen om de oorzaken van defecten te elimineren.
 • Control: Beheer en controleer de verbeterde processen om ervoor te zorgen dat de verbeteringen blijvend zijn.

Six Sigma maakt gebruik van statistische tools en technieken zoals regressieanalyse, hypothesetesten en design of experiments (DOE) om de oorzaken van variatie te identificeren en aan te pakken. Certificering wordt vaak gegeven in verschillende niveaus: Yellow Belt, Green Belt, Black Belt en Master Black Belt.

Kaizen

Kaizen is een Japanse term die “verandering ten goede” betekent en staat voor een filosofie van continue verbetering door kleine, incrementele veranderingen. De Kaizen-aanpak is gebaseerd op de overtuiging dat kleine verbeteringen, wanneer ze consistent en voortdurend worden doorgevoerd, leiden tot significante verbeteringen op de lange termijn. Enkele belangrijke aspecten van Kaizen zijn:

 • Betrokkenheid van iedereen: Iedereen in de organisatie, van management tot de werkvloer, wordt aangemoedigd om mee te doen aan het verbeteringsproces.
 • Teamwerk: Kaizen stimuleert teamgebaseerde aanpakken om problemen op te lossen en verbeteringen door te voeren.
 • Focus op processen: De nadruk ligt op het verbeteren van de processen in plaats van alleen de resultaten.
 • Standaardisatie: Zodra een verbetering is doorgevoerd, wordt deze gestandaardiseerd om ervoor te zorgen dat de verbetering wordt behouden.

Kaizen-evenementen, ook wel Kaizen Blitz of Kaizen Workshops genoemd, zijn korte, gerichte inspanningen waarin teams zich intensief richten op een specifiek probleem of proces om snelle verbeteringen te realiseren.

Conclusie

Door te investeren in procesoptimalisatie kunnen bedrijven in de industrie aanzienlijke voordelen behalen, waaronder kostenbesparingen, kwaliteitsverbeteringen en een kortere doorlooptijd. Methoden zoals Lean Manufacturing, Six Sigma en Kaizen bieden gestructureerde benaderingen om deze optimalisatie te realiseren. HVK2GO voegt hier waarde aan toe door middel van software die het productieproces automatiseert, waardoor kostbare tijd wordt bespaard en fouten worden geminimaliseerd. Met HVK2GO kunnen bedrijven efficiënt van bestelling naar productie gaan, waardoor ze kunnen profiteren van verbeterde processen en hogere productiviteit. Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend oriëntatie-call.

Kies voor innovatie, groei en besparing

Kies vandaag nog voor HVK2GO, dé oplossing voor het verbeteren van je productieproces. Plan uw persoonlijke demo in om of maak uw eigen DXF bestand met onze configurator!